Evaluation of the antimicrobial activity and conservative potential of oregano essential oil (Origanum vulgare)

Authors

  • Priscila Abreu Pimenta UNEB
  • Ana Paula Sousa Silva UNEB
  • Gustavo Borges Andrade UFBA
  • Ricardo Bizogne Souto UFBA
  • Milleno Dantas Mota UNEB/UFBA

DOI:

https://doi.org/10.14808/sci.plena.2024.026201

Keywords:

essential oils, natural preservative, Origanum vulgare

Abstract

Antimicrobial preservatives are additives that delay or inhibit the development of microorganisms that can be harmful to human health; There is a great diversity of preservatives used in the market, but there is a growing worldwide trend towards the use of natural products and preservatives. Essential oils (EO) are potential natural preservative agents, as they are secondary metabolites synthesized by aromatic and medicinal plants. Among the most conventionally used species for antiseptic purposes is oregano. Despite the large amount of data on the chemical composition of oregano EO, it was found that the composition and biological properties have not yet been fully explored, as literature data report different composition according to the cultivated region. This study aimed to test the antimicrobial potential of oregano essential oil on strains of Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli and Candida albicans. The investigation of the in vitro antimicrobial activity of the essential oil was tested against four clinically relevant microorganisms, using the microdilution method. It was observed that the essential oil was able to inhibit C. albicans from a concentration of 0.312%; E. coli from 0.625%, S. aureus from 1.25% and P. aeruginosa < 0.156%. Based on the results found, it was concluded that the oregano EO showed antimicrobial activity on the studied microorganisms. However, further research is needed in order to determine the ideal concentrations of oregano as a preservative agent, taking into account the factors that affect its composition, as well as the quantity of the active compounds present.

Author Biographies

Ricardo Bizogne Souto, UFBA

Graduado em Farmácia (2008), mestre (2011) e doutor (2016) em Ciências Farmacêuticas na área de Desenvolvimento e Avaliação de Produtos Farmacêuticos, com ênfase em Controle de Qualidade de Medicamentos, pela Universidade Federal de Santa Maria (UFSM). Foi bolsista (2005-2008), analista (2009-2011) e supervisor (2011-2014) do Centro de Desenvolvimento de Testes e Ensaios Farmacêuticos da UFSM (CTEFAR-UFSM), pertencente à rede REBLAS/ANVISA. No período de 2010-2014, exerceu atividades de Gerenciamento de Sistemas da Qualidade (ISO 9001, ISO 17025, ISO 19011). Atualmente é docente do Departamento do Medicamento da Faculdade de Farmácia da Universidade Federal da Bahia (FACFAR/UFBA) e do Programa de Pós Graduação em Microbiologia da UFBA e vice coordenador dos programas de pós-graduação latu sensu em Farmacologia Aplicada à Prática Clínica e do programa de pós-graduação strictu sensu em Microbiologia, ambos da UFBA. Exerce atividades de ensino, pesquisa e de extensão (na forma de prestação de serviço a empresas) na área de controle de qualidade de medicamentos e cosméticos com ênfase em ensaios biológicos de heparina e de irritação/toxicidade ocular e de ensaios microbiológicos para antibióticos de uso veterinário. 

Milleno Dantas Mota, UNEB/UFBA

Possui graduação em Farmácia pela Universidade Federal da Bahia (1997). Especialista em Farmácia Magistral Alopática pela Universidade do Oeste Paulista (UNOESTE). Mestre em Química pela Universidade Federal da Bahia-UFBA (2012). Doutor em Biotecnologia pela Universidade Federal da Bahia-UFBA (2020). Atualmente é Professor Assistente da Universidade do Estado da Bahia (UNEB), onde foi Responsável pelas Atividades de Coordenação do Curso de Farmácia (2014-2016), membro do Conselho Superior de Ensino, Pesquisa e Extensão - CONSEPE/UNEB (2014-2016), do Conselho de Departamento (DCV/UNEB) (2014-2016) e coordenador do Núcleo Docente Estruturante do Colegiado de Farmácia - DCV/UNEB (de 2016 a 2020). Professor Permanente do Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas (PPGFARMA) da UNEB (desde 2020). Também é Professor Adjunto da Faculdade de Farmácia da Universidade Federal da Bahia (UFBA). Tem experiência na área de Farmacotecnia, com ênfase em Cosmetologia e Nanotecnologia,Química Orgânica e Farmacêutica e Biotecnologia.

Published

2024-03-20

How to Cite

Pimenta, P. A., Silva, A. P. S. ., Andrade, G. B., Souto, R. B., & Mota, M. D. (2024). Evaluation of the antimicrobial activity and conservative potential of oregano essential oil (Origanum vulgare). Scientia Plena, 20(2). https://doi.org/10.14808/sci.plena.2024.026201

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